marți, 20 noiembrie 2012

"Homo civilis"




 
                                 Salvador Dalí - Copil geopolitic privind naşterea omului, 1943

       
        Omul „civilizat” este, în genere, înclinat să trăiască mai mult prezentul; prezentul care, fără un sens şi o luptă a noastră, nu reprezintă nimic şi care fuge; să-l trăiască prin toate simţurile trupului atât de rafinat de civilizaţia aceasta de care sunt atât de mândri.
        A mânca bine, a îndrăgi femei frumoase, a fura şi a exploata pe cei slabi, a dormi lenea unui trup obosit de senzaţii tari, a te închina icoanelor rotunde ale banului devenit în acest fel adevăratul Dumnezeu făcător de minuni, iată expresia unei vieţi pentru care a trudit o lume întreagă de milenii.
        Ce va fi mâine nu-l interesează pe acest om; poate să se frângă şi osia cerului! Ce va fi mâine „vom trăi şi vom vedea”. Totul trebuie consumat acum pe calea simţurilor însetate de puternice zguduiri, trebuie îndrumat către totala satisfacţie a pământului uscat şi nerodit din noi.
       Gândurile mari, credinţele, dorul unei vieţi mai pure şi mai frumoase sunt ale poeţilor, ale idealiştilor, ale visătorilor; „omul civilizat” n-are ce face cu ele, nu le caută şi nici nu le cultivă pentru că „nu umblă după himere”. Acest om îndobitocit de binele material, acest om al prezentului stors de sensuri, acest om îşi duce viaţa numai cu perdelele trase, închis, apăsat, căzut în propria sa întunecime. Drama începe acolo unde prezenţa sa este activă. El retează elanuri, compromite credinţe, îngenunchează frumuseţea şi omoară omenia. El nu poate suferi altceva dincolo de fiinţa sa înrădăcinată atât de puternic într-un pământ care şi el refuză să-l primească.
        Omule mic, omule putred, omule dizolvant, de ce eşti uneori atât de puternic?!
                        
 

2 comentarii:

  1. Deja incep sa ma obisnuiesc cu felul tau realist de a scrie..eu de aceea evit cumva sa ma gandesc la realitate , sa scriu despre ea , pentru ca mi-e frica.Poate ca sunt lasa , dar prefer sa visez ca nu e totul chiar asa , prefer sa cred ca trebuie sa existe o schimbare , ca trebuie sa fie ceva..ca trebuie..poate e egoism , pentru ca o fac pentru propria mea stare de bine , sau poate sunt optimista , cine stie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am aceeasi speranta ca si tine, doar ca eu ma ghidez dupa principiul ca o boala constientizata, asumata are sanse mult mai mari de vindecare.
    Poate doar par realista.Crede-ma sunt o idealista, desi cad in mrejele pesimismului foarte des....La mine, negativismul si speranta fac o echipa buna.

    RăspundețiȘtergere