marți, 1 ianuarie 2013

Faţa și reversul

                                            
                                              “Nu știţi oare că noi vom judeca pe îngeri ?”
                                                                                   
                                                                              Epistola  Sf. Pavel către Corinteni

 


         “Nu poţi iubi viaţa fără să  fii dezamăgit și deznădăjduit în faţa vieţii”, am gândit, nu fără sarcasm și emfază, în acea vreme și nu știam în acel moment ce mare adevăr spuneam.  De atunci însă, m-am maturizat și  am aflat multe despre mine; am trecut prin multe, cunoscându-mi slăbiciunile și aproape toate  limitele. Am aflat mai puţin despre fiinţe, pentru că sunt mai curioasă cu privire la destinul lor decât la reacţiile lor, iar destinele se repetă. 
         Am mai înţeles că  e  imposibil să te bucuri de tine însuţi; știu bine asta în ciuda faptului că am fost minunat înzestrată în acest sens. Dacă singurătatea există, lucru de care nu sunt sigură, avem dreptul ca, din când în când, să visăm la ea ca la un paradis. Şi eu am uneori un astfel de vis, ca toată lumea. Dar doi îngeri liniștiţi nu m-au lăsat niciodată să intru; unul are chipul unui prieten, celălalt are chipul unui dușman. Da, știu toate acestea și am mai învăţat – sau aproape am mai învăţat -  cât de scump se plătește iubirea.
        Oare cum să arăt drumul care leagă această mistuitoare dragoste de viaţă de această tainică disperare ?  Dacă ascult glasul ironiei cuibărite în adâncul lucrurilor  ( această “garanţie a libertăţii” despre care vorbea Barrès), ea mi se dezvăluie treptat. Clipind din ochii mici și limpezi, îmi spune:    “ Trăiește ca și cum….” Căci, în ciuda multor căutări, asta-i toată știinţa mea.

  
                                                        Melodramma-Andrea Bocelli


                                    
                                    

13 comentarii:

  1. Iti multumesc pentru cuvinte si pentru aceasta frumoasa melodie. Poate ca nu putem creste fara sa cunoastem dezamagirea si deznadejdea si suntem incapabili de iubire atata timp cat suntem mici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuvintele tale ma emotioneaza profund...Da, a iubi inseamna a suferi.Si cum multi fug de suferinta, putini stiu sa iubeasca cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubirea este de putini inteleasa si pretul cunoasterii poate consta in pierderea propriei vieti, dar iubirea este imbolnavita prin diverse tactici pagane... asa ca nu te oprii din a iubii, nu va merita mereu, dar o data trebuie sa vina cu adevarat !

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau poate e similar cu ceea ce specifica Stendhal despre fericire,Bogdan!...ca desavarsirea si perfectiunea iubirii nu poate fi atinsa in aceasta lume, dar totusi, pentru ea(oricat de inexplicabila ar fi) merita sa ne pregatim, sa o cautam toata viata fara incetare.

    RăspundețiȘtergere
  6. De multe ori , am considerat viata o moneda . O arunci in aer si alegi " Ban sau Pajura " . In functie de ce cade, iti alegi drumul . Poate e o gandire superficiala . Dar , de multe ori , hazardul m-a dus pe drumuri frumoase . Indiferent de greutatile intamplnate

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar ce te faci atunci cand simti ca orice drum drept e pe "muchie de cutit", cand nu poti fi intreg decat in condradictie, cand simti ca nu e "Ban sau Pajura", ci "Ban si Pajura" ?...Uneori, Binele si Raul par a avea acelasi chip si atunci, totul nu mai tine de o simpla alegere, ci de fatalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...subscriu.....exemplu : prin cucerirea continentului american s-au distrus civilizatii intregi----e un lucru rau in istoria umanitatii...dar au aparut ca efect state puternice f. avansate ex. USA....e un lucru rau?....nu....atunci?...citatul tau "Uneori, Binele si Raul par a avea acelasi chip"...descrie exact aceasta stare de facto....esti femeie?....( scrii ca o femeie ce stapaneste o varietete de cuvinte nespuse )

      Ștergere
    2. Trebuie sa facem Binele din Rau pentru ca nu avem altceva din care sa-l facem.

      Da, sunt o reprezentanta o eternului feminin !

      Ștergere
  8. "Traieste ca si cum..."
    Aici, toti ne oprim orbiti de nevazut.
    Mi-e teama ca nu exista suflet neatins de dezamagire.

    Scrii deosebit.
    Multumesc pentru aparitia neasteptata, dar placuta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt incantata ca apreciezi ceea ce am scris. Putini inteleg ca nu poti iubi lumea fara sa iubesti distrugerea ei..."Traieste ca si cum...".Nu avem alta sansa.

      Ștergere