vineri, 11 ianuarie 2013

Iubiţi-vă pe tunuri !


                                       
                                “ Orice obstacol are în el şi bucuria omului care-l va depăşi ”
                                                                                           

            Oare toată pasiunea nebună din noi nu este atȃt de puternică încȃt, în culmea celei mai groaznice deznădejdi, să ne avȃnte în conştiinţa propriei noastre misiuni?
            Viaţa nu e un spectacol şi nici un joc. În lumea în care unii mor fără să fi cunoscut victoria, în care  unii se sacrifică din disperare, iar alţii urcă din iubire toată scara renunţărilor, în această lume în care nedreptăţile sunt eterne, în suferinţele arzătoare şi infinite, mai putem zâmbi şi ne mai putem juca, mai avem dreptul să facem numai consideraţii?  Nu-ţi vine mai bine să renunţi la cărţile pe care le citeşti, la toate ideile de bibliotecă, la gânduri şi la visuri, pentru a te înregimenta într-o cruciadă împotriva tuturor nedreptăţilor umane, împotriva a tot ceea ce a rezultat din obrăznicia şi ignoranţa omului, împotriva a tot ce nu e puritate, dezinteresare şi eroism? Astfel, ar trebui sa fim treziţi de o pasiune nebună pentru tot ce e pur şi nefalsificat, să plecăm într-o cruciadă împotriva putregaiului uman, împotriva tuturor idealurilor moarte care ne înăbuşă elanurile şi împotriva tuturor formelor care apasă misiunea noastră.
            Dar ce sa mai spui despre o ţară în care distincţia pare că se măsoară după gradul de neparticipare? ! Dacă romȃnii nu vor recȃştiga inocenţa participării la lucruri şi acea sensibilitate faţă de fiinţă, ei vor continua a crede că trăiesc, cȃnd în realitate nu ştii dacă se tȃrăsc sau plutesc.
            Am disperat prea mult pentru a  nu  ne consuma în flăcările unei credinţe.
            De altfel, de ce să nu fim mȃndri de frenezia noastră, de apocalipsul nostru intern, de pornirea noastră pasionată ,de ardoarea noastră eroică ? De ce să nu ne bucurăm cȃnd văpăile dorinţelor noastre de sacrificiu înving tristeţile, bolile sau măruntele noastre resemnări ? Renunţări, da ! dar nu resemnări. Cine  renunţă  înseamnă că are prea mult de dat; cine se resemnează n-are nici măcar ce primi !
                                         
 (Manifestările din Piaţa Universităţii, ianuarie 2012)
                                        

6 comentarii:

  1. Romanii, din pacate , nu mai traiesc de mult . Isi duc existenta morbida de pe o zi pe alta , considerand ca viata inseamna a te trezi , a munci , a dormi si , peste ani , a muri . Dar , ceea ce nu realizeaza multi este ca sufletul lor este deja mort si ingropat .

    Si atat timp cat superficialul ne va face sa credem ca suntem fericiti , vom continua sa ne zbatem in mediocritatea propriei existente . Trist, dar adevarat ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De altfel, nu s-a născut şi nu se va naşte niciodată fapta decȃt din pasiune.Cȃnd se va obiecta că implicarea, radicalismul, de orice fel, se bazează pe o viziune îngustă, va trebui să răspundem că istoria nu înaintează decȃt prin viziuni înguste,pentru ca doar oamenii "porniţi" au schimbat întotdeauna.
      Orice s-ar spune : radicalismul din iubire si patriotism duce undeva. Dar unde duce ignoranta, spiritul ponderat şi cumpănit? Decȃt un echilibru mediocru şi steril, mai bine o catastrofă. Şi dintr-o catastrofă tot prin radicalism trebuie să ieşi.

      Ștergere
  2. Am simtit mult profesionalism in a scrie ceea ce gandesti. O faci minunat.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=m-sdi0jZgSM

    RăspundețiȘtergere