marți, 12 martie 2013

Lui Nichita


                                               

        “Nichita, ce faci tu Nichita?”, te întreabă şi acum îngerul.
          Poet al atitudinilor lirice şi al abisurilor infernale, zeu evanescent, cu tine gleznele înfloreau radios, oamenii erau păsări cu aripile crescute înlăuntru, braţele ţâşneau ca nişte şerpi, în tâmple se înfingeau vise, din umeri ieşeau pantere şi lei, îndrăgostiții erau desăvârşiţi pietoni ai aerului, scheletul lumina petele de sânge care vorbesc necuvinte, mâinile dădeau la o parte razele lunii bătute în cuie printre trestii pe lac. Dar starea de imponderabilitate serafică a lucrurilor: dansul, saltul, plutirea, zborul ?
         Fiinţă telurică, dar adânc copleşită de Cer, poezia ta imagina o lume reală fără gravitaţie, diafană, imaterială, în care obiectele lunecă dintr-o formă în alta, dintr-un contur în altul ca nişte misterioase fluide; şi totodată o lume substanţială, densă a stărilor de suflet, un univers în care sentimentele se ating, se lovesc şi se rănesc.
         Tu, “înger blond”, imagine a Poetului, a Poetului născut, nu făcut…tocmai în această lună a lui Marte, ai fi “împlinit” pe pânza timpului cea de-a optzecea ”elegie”…

6 comentarii:

  1. "Eu am trecut prin el.
    El a trecut prin mine.
    Eu am rămas un pom singur.
    El
    un om singur."- necuvintele

    Un personaj care s-a facut auzit si pe meleagurile muzicii folk, "Leoaica, tanara iubirea"
    Si cine nu a auzit "emotie de toamna"

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte greu sa vorbesti despre poet. Nu gasesti niciodata cuvintele potrivite. Toate versurile acestuia sunt abisale, insa "Ploaie in luna lui Marte" are o semnificatie deosebita pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase versurile melodiei,dar mi se pare ca intensitatea si profunzimea lor este mult mai bine redata de Nicu Alifantis.Vocea lui este mai calda si mai patrunzatoare,Paula Seling,mi se pare mie,a incercat o alta varianta si nu prea i-a reusit...
    Tu ce crezi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie imi place mai mult versiunea Paulei Seling.
      Dumnezeule, daca toate melodiile ar fi pe versurile lui Nichita...

      Ștergere