vineri, 26 aprilie 2013

„ Iisus plângea.” Ioan 11:35


          "Firea dublă a lui Hristos - dorinţa fierbinte, atât de umană, de supraumană, a omului de a ajunge până la Dumnezeu -a reprezentat dintotdeauna pentru mine o taină profundă şi de nepătruns. Principiul meu - chin şi izvor al tuturor bucuriilor şi mâhnirilor mele din tinereţe şi până astăzi - a fost lupta neîncetată şi cruntă dintre spirit şi trup... Sufletul meu este arena, unde s-au întâlnit şi s-au înfruntat aceste două oşti."

                                                    Nikos Kazantzakis ( în romanul  "Ultima ispită a lui Hristos")
 
                                
 
         Mă atrage ispititor de mult  zbuciumul, nesiguranţa, agitaţia  individului Iisus. Pentru mine nu e deloc important dacă Iisus e sau nu, fizic, fiul lui Dumnezeu, dacă a înviat, sau nu, fizic, ci e suficient că El există ca model,  ba mai mult, cred că  porţile raiului şi cele ale iadului sunt alăturate şi identice: Adam piere în Rai,  iar Lot se mântuieşte în Sodoma... Vizualizez deja totul în format avi: miei şi cuţite, demenţa din trafic şi hoardele barbare din magazine, finii care-şi aduc subit aminte de naşi; la fel şi viceversa, sms-urile standard cu “Fie ca…”  sau cu “ să ne deschidem inima ca să intre lumina sfântă”( de ce ar fi închis în restul anului?) trimise întregii agende telefonice sau pe grup, iepuraşele sexy şi roşii din cluburile de noapte, popii moralişti şi predicile lor nesfârşite, reuniunile demonstrative ale familiilor în jurul meselor “cu bunătăţi”. Doar trebuie „celebrat” Hristosul Înviat, scheletele trebuie dezgropate, iar locul propice pentru asemenea mementouri  este, bineînţeles, tot în jurul mesei, de pe care se revarsă hălci de cărnuri. Târârea mesei printr-o poetică de-a lui Goya, cu Saturn înfruptându-se din măruntaiele urmaşilor săi, e o veritabilă expunere tacită a tuturor duşmăniilor şi urilor intrinsece – calea pascală românească, evicerată de orice tendinţă spirituală neîntinată cu josniciile mundane. Mă dor ochii de-atâta Iisus din Nazareth lăţit ca la spectacol pe televizoare şi nu pricep de ce oamenii se străduiesc  să pară mai puţin nemernici decât sunt doar 2 zile pe an.           
         Mă irită smerenia colectivă ipocrită. Mă scoate din minţi  intoleranţa  unor “buni” creştini care ţipă făcând ca toate visele că doar ortodoxia sau doar catolicismul  deţin adevărul Despre Dumnezeu, mă intrigă modul în care a devenit creştinismul religie universală, detest inchiziţia sau impactul emoţional gen showbiz al unor „feţe bisericeşti”, dar simt şi cred că dincolo de toate acestea există  forţe care guverneză lumea dupa o logică a Binelui, Frumosului şi Adevărului.
         Îmi place la nebunie  pilda cu acel câine mort, de care se feresc îngroziţi apostolii, dar despre care Iisus spune că are totuşi, dinţii frumoşi. Cred în destinul, complice cu individul care îşi doreşte cu adevărat să împlinească ceva important, mă sensibilizează profund solidaritatea în faţa sărăciei şi demnitatea în faţa morţii şi îmi place Iisus Hristos pentru că aduce uneori sabia acolo unde răul trebuie tăiat!
         Îmi recunosc egoismul, slăbiciunile şi lenea spiritului şi asta mă nemulţumeşte, dar apoi  îmi imaginez că Dumnezeu se amuză teribil de noi, că ne place aşa cum suntem şi că Iisus Hristos ne bate prieteneşte  pe umăr şi ne spune fiecăruia în parte : “Vezi frate, ţie ţi-a fost greu  doar gândindu-te!, înţelegi acum că nu mai e nevoie de un alt Mesia. Am facut Eu, toată treaba asta murdară, tu nu trebuie decât să trăieşti, să iubeşti şi să ierţi ”.
        Allah Akbar !

                                                 

40 de comentarii:

  1. Am incercat sa inteleg divinitatea, am cautat fiecare religie in parte si in fiecare am gasit ceva bun. In momentul de fata nu stiu ce sunt, catolic, musulman... etc. Ma rog in bisericile ortodoxe in felul meu si nu dupa carti. Am cautat in fiecare religie esenta si am gasit in fiecare divinitatea. In fiecare religie gasim acea liniste sufleteasca dar fiecare religie este inglobata de reguli si dogme ale oamenilor din acele vremuri. Vremuri in care biserica era o putere. Trebuie sa credem in ceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubire după iubire

    Va veni timpul
    când, cu entuziasm,
    te vei saluta pe tine însuți ajuns
    la ușa ta, în oglinda ta,
    și fiecare va zâmbi la bun-venitul celuilalt.

    Și va spune șezi aici. Mănâncă.
    Îl vei iubi din nou pe străinul care-a fost tu însuți.
    Dă-i pâine. Dă-i vin. Dă-i înapoi inima
    Străinului care te-a iubit

    toată viața ta, pe care l-ai ignorat
    pentru altul, care te știe pe de rost.
    Aruncă scrisorile de dragoste de pe noptieră,

    fotografiile, însemnările disperate,
    jupoaie-ți propria ta imagine de pe oglindă.
    Șezi. Ospătează-te din propria ta viață.

    Derek Walcott

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi dacă "binele" este doar eticheta pusă instinctiv de om rezultatelor logicii Universului şi nu invers? Tu presupun că ideea asta de Bine, de Dumnezeu pe tranchilizante, este izvorul principiilor de funcţionare ale Totului. Dar la fel de drept este că doar omul judecă în termenii ăştia de bine şi rău, corect şi greşit... Şi n-am timp, am să postez pe blog un text mai cu peleu' mare de-atât!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Binele si Raul pot avea adesea acelasi chip. Relativismul lumii noastre e covarsitor.

      Ștergere
  4. sunt total deacord cu tine extraordinar!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Prietene scriitor, esti total pe langa cu teologia, ar fi cazul sa te lasi de scris decat sa mistifici adevarurile bibliece! Poate unii chiar te cred!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prietene cititor, eu sunt responsabila pentru ceea ce scriu, nu pentru ceea ce intelegi tu. Departe de intentia mea mistificarea faptelor biblice sau suprimarea religioasa: eu am o problema cu laicizarea asta excesiva a sarbatorilor si manifestarea exhibitionista a "bunilor crestini practicanti" fata de bucuria Invierii. Orice persoana insetata de “dreptate/adevar/ordine” in microcosmosul propriu are nevoie acuta de un raspuns ce satisface nevoia confirmarii unui adevar convenabil, oricare ar fi el, insa ai omis aspectul ca "adevarurile tale biblice", poate nu sunt si ale celorlalti.

      Ștergere
    2. Ma tavalesc pe jos de atata ras. Stimabile Gugea Ionel o sa fiu sincer, esti un mare tantalau! Imi cer scuze ca te-am facut asa, dar acesta este un adevar care nu este biblic. Tantalaule care esti tu cel mai tantalau!

      Ștergere
    3. Tlaloc, eu si cu tine trebuie sa mergem de urgenta la spovedit !:))

      Ștergere
    4. Domnule Ionel, te-aş ruga şi eu să-mi explici de ce e creştinismul atât de special şi original, comparativ cu alte religii. Convinge-mă ca ateu care acceptă moralitatea creştină (similară şi celei buddhiste) să venerez un Dumnezeu aşa-zis perfect, care comite în repetate rânduri genocid doar pentru că nu e în stare să genereze o creaţie... perfectă! Asta în condiţiile în care Dumnezeul tău este Perfecţiunea însăşi.

      Ștergere
    5. Eu nu as avea nici o problema sa-ti dau o explicatie, cu toate ca Ionel asta, a vorbit cam urat, nu asa se face daca esti un crestin bun...

      Omul cat traieste, are nevoie de anumite infranari. Ok, exemplu: Mananci de post de 2 ori pe an, daca vezi ce spun "marii" nutritionisti ai sec 21, observi ca zic ca omul e bine sa manance la inceput de iarna si la inceput de primavara verdeturi si mancaruri usoare, "wow" ce descoperire, astea-s perioadele postului, vechi de cateva mii de ani. Trecand de ce am zis mai sus, cu nota de sarcasm de rigoare: omul contemporan nu are nevoie de post, baga shaworma si dublu mc, se ingrasa pana bubuie si moare de inima etc

      Un alt exemplu, traiesti in desfranari, ok, e placere... dar daca nu vrei un copil si gresesti, pe spinarea femeii se face un avort, "fericita" de ea ramane cu sechele fizice si psihice, mamaaa ce bine-i atunci, uneori femeile mai au si tentative de suicid, etc...

      Exemple mai sunt multe, ideea e ca tu, ca "ateu" poate ai grija de tine, dar altii pot sa nu te inteleaga si poate chiar sa distrugi cateva vieti ( asa, din greseala, nu zic ca ai dori sa faci asta ), dar eu ca si crestin sunt mai mult decat sigur ca prin oprirea oamenilor din a se droga, din a manca porcarii, din a fi desfranati, din a fi "liberi" ii pot ajuta, nu exista cale rea pe care sa o ia, pe cand la tine oamenii o pot lua razna in anumite situatii.

      Ștergere
  6. TE FELICIT PENTRU ACEST ARTICOL !
    "nu pricep de ce oamenii se străduiesc să pară mai puţin nemernici decât sunt doar 2 zile pe an " ...... PENTRU CA SUNT IPOCRITI !
    CAND ESTE VORBA DE CREDINTA IN BUNUL ,IL POTI VEDEA PE OM IN TOATA "SPLENDOAREA" IPOCRITA ,DE LA AL CU STIHAR PE EL PANA LA CEL CU ANAFURA IN GURA .
    AR FI AIUREA DACA BUNUL S-AR SUPARA PE NOI , CHIAR DACA NOI NE PERMITEM SA MAI FACEM ASTA .....
    IUBESTE ! ATUNCI CAND IUBESTI ,ESTI UN OM INTELEGATOR !
    TOATE DIN CELE BUNE !

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer, singura carte ce poate sa nu blasfemieze numele Lui Hristos este Sfanta Evanghelie. E un subiect prea fragil pe care tu nu il poti aborda momentan, este aproape o blasfemie, nu vreau sa te indepartez de credinta sau altceva, dar nu poti face asta, nici eu nu ma simt in masura...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ar fi un subiect fragil? Nu trebuie sa ai studii teologice elevate ca sa poti simti si gandi. Bogdan,noi am mai discutat odata despre acest subiect si te inteleg in masura in care si tu ma poti intelege. Fara nicio intentie blasfemica, eu cred ca exista un singur Dumnezeu, doar ca fiecare Il percepe in moduri diferite. Blasfemic si profund intolerant mi s-ar parea abia daca ar fi sublimata hegemonia unei singure religii: fiecare om are Dreptatea, Credinta si Adevarul lui. Multa liniste sufleteasca iti doresc !

      Ștergere
  8. Fiecare are Dumnezeul lui, si satanistii il iau pe al` rau, toata chestia e ca exista doar un Dumnezeu adevarat, studiaza putin ( chiar nu trebuie mult ) si vei vedea ca am dreptate, pana la urma, omul si-o face cu mana lui, sa te uiti pe internet "Ne vorbeste parintele Cleopa, Ne vorbeste parintele Arsenie...Papacioc, Boca s.a." sa vezi daca nu-ti va mangaia sufletul si-ti vei schimba si optica, eu sunt prea murdar sa pot face asta acum... poate candva voi reusi sa ofer fiecarui om Dreptatea cea adevarata, Credinta cea adevarata si Adevarul cel adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nenea, matale faci un pomelnic de legionari al căror principal rol e ăla de a face propagandă, de a fermeca minţi nu proaste, ci tocmai intelectuale, în spiritul Mişcării. Tu demonstrează că o divinitate pune gruparea religioasă de care aparţii înaintea moralităţii de care ai dat dovadă în viaţă, asta numai ca să joc pe teren agnostic cu tine. După care fă-ţi nişte ordine între personajele pe care le menţionezi fără a le cita şi fără a le fi studiat.

      Ștergere
    2. Ar fi ceva stupid sa fac ordine in personajele pe care le mentionez fara sa ma informez asupra lor, ar insemna sa vorbesc de pe pereti. Asta e problema oamenilor, au impresia ca totul e bun si frumos asa cum cred ei, consider ca e de datoria mea de om sa ii spun altei persoane daca greseste in anumite situatii, dar atunci cand va fi intrebat de ce greseste a2-a oara nu se va putea ascunde dupa faptul ca nu stia, un om din moment ce are discernamant si cunostinta de cauza poate fi judecat, Dumnezeu e milostiv si bun, dar este si drept.

      Ștergere
  9. Credința cea adevărată? și cine îmi poate demonstra mie că există o singură „cale dreaptă”, că există o religie adevărată care să ne salveze, sau cum vrei să-i spui. Fiecare crede în ce vrea, cum și dacă vrea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cate suflete, atatea religii, credinte si adevaruri.

      Ștergere
    2. Eu nu infund capul nimanui cu opiniile mele, dar uite:

      Se constată că toți doreau să scape de suferință prin diverse mijloace. Hristos zicea: "Nu ! Numai prin suferință puteți scapă de suferință !"

      Omul dupa ce sufera pe intuneric si iese la lumina va recunoaste binele cel adevarat si-l va pretui, daca omul traieste toata viata in beci, va avea impresia ca lumina este intunericul.

      Ștergere
  10. Cred că ai atins punctul critic al mentalității umane! Eu nu știu ce să spun... Am fost îndoctrinați în acea „iubire universală” și „fericirea în suferință”. Un lucru pe care nu îl pot înțelege: Dacă suferi din plăcere ești masochist (și nu e bine); dacă nu suferi pentru credință, nu ești bun creștin (și nu e bine)? Aporie totală!
    Universul este infinit. Pământul e doar un fir de nisip pe plaja nemărginirii. În tot acest tumult de mistere și legi neînțelese, oare chiar este Dumnezeu un bătrânel ce stă pe un nor și veghează asupra minciunilor nostre de genul „Nu am mâncat eu ultima bomboană!”? Probabil că nu, dar ne place să ne terorizăm copiii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pur si simplu ignor celelalte comentarii rautacioase la adresa mea sau care nu au de-a face cu afirmatia facuta de mine, ca esti pe langa cu teologia, stimata scriitoare sau scriitor al articolului. Si daca nu esti pe langa te rog sa-mi explici unde ai gasit tu scris in biblie urmatoarele evenimente sau situatii pe care le amintesti zice-se din biblie:
    1.,,Adam piere în Rai, iar Lot se mântuieşte în Sodoma...''
    Afla ca Adam nu piere in rai iar Lot nu se mantuieste in Sodoma.
    2.,,Îmi place la nebunie pilda cu acel câine mort, de care se feresc îngroziţi apostolii, dar despre care Iisus spune că are totuşi, dinţii frumoşi''
    Zi-mi si mie te rog de unde anume ai scos pilda asta, din ce carte?

    Cat despre stilul tau livresc, nu mai am ce comenta dar sfideaza regulile elementare ale criticii literare, nu vreau insa sa ma leg de asta ci de erorile grave de teologie pe care le faci asa ca imi reinoinesc invitatia sa mai studiezi un pic teologia...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare va mai place, stimabile domn, sa va mai jucati cu "virgulele diavolului". Există femei care atunci când îşi dau cu puţin ruj pe buze devin frumoase. Dar sunt altele care, oricât de mult ruj şi-ar pune pe buze, tot urâte rămân. Cam asa sta treaba si cu unii care isi spun crestini.
      Nu am nevoie de mai multa teologie: pretul e mult prea mare, mai ales cand vad intoleranta frenetica si mefistofelica la care poate duce cruzimea credintei religioase. Iisus al Iubirii a ales sa ne vorbeasca in parabole ( si nu in porunci tiranice), tocmai fiindca acestea au final deschis, tocmai pentru ca noi sa putem continua povestea si sa intelegem, sa luam ce avem nevoie. Astfel, multe dintre asertiunile religioase nu trebuie vivisectionate ad-literam, ci trrebuie mai degraba analizate prin subintelegere, "intuitie" si inteligenta emotionala.
      Dar probabil ca Iisus a murit tocmai ca dumneavoastra sa nu fiti de acord cu mine. Multa pace !

      Ștergere
  12. dar probabil ca nu ai citit ce spune Scriptura despre cei care seamana erezii! nu din ura fata de tine ti-am atras atentia, esti o necunoscuta pt mine dar daca tot pomenesti de Isus, afla ca nu-i face defel placere sa ii pocesti adevarurile biblice! Stiu ca atunci cand ai vorbit despre pilda cu acel caine ai preluat de pe alt site, in fine , nu e problema mea dar esti direct responsabila de ceea ce scri! problema e ca unii poate te si cred si ar fi pacat sa ramana cu impresii false si gresite! Cat despre pilde, da, ISus a vorbit in pilde pt a face pe intelesul tuturor anumite situatii si realitati dar nu doar in pilde! Afla ca ele sunt interpretabile pt tine care nu cunosti prea multa teologie dar pt cine a studiat-o au un inteles clar si concret! Si sa sti ca isus al blandetii a fost si hotarat! Aminteste-ti cand a luat biciul si a izgnoit negustorii din templul Tatalui Sau! Poate ca mesajul meu a fost perceput drept a fi unul mai dur dar e vai de cei care distorsioneaza mesajul evanngheliei, biblia afirma asta, nu eu! Pace tie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur nespus ca polemizam: asta inseamna ca suntem vii si va rog sa-mi scuzati cinismul rautacios si chiar insolenta de-a nu crede in Iad. Pilda aceea cu cainele e luata dintr-o carte foarte draga mie: "Ultima ispita a lui Hristos", pe care v-o si recomand. Filosofic vorbind, cred totusi ca ne tot contrazicem in van, fiecare avand dreptul la revendicarea propriului Adevar. De unde stiti dumneavoastra ce-i face placere lui iisus si ce li se intampla celor care "seamana erezii"? Aveti fir direct cu El, ca nu pricep? Nu e asta intoranta si aroganta?(si nu ma luati cu argumentul biblic, fiindca imi jigniti inteligenta si asa precara- mai bine va amintiti de cine a fost scrisa Scriptura: Oamenii care au facut-o au fost responsabili cu ceea ce-au scris, nu cu ceea ce am inteles noi ).Si vai, vai, astia de-si spun crestini au exacerbat "religia Iubirii" pana la comiterea celor mai abominabile crime si cruzimi religioase din toata istoria omenirii: dar toate in numele "iubirii" desigur. Credeti-ma pe cuvant, mi-e atat de mila de Dumnezeul vostru: daca as fi in locul Lui, m-ar inspaimanta mediocritatea Creatiei mele. Ce soarta trista !

      Ștergere
  13. vad ca iti place foarte mult sa te abati de la firul discutiei pe o gramada de bifurcatii! Daca vrei o sa discutam si despre divinitatea scripturii, pana una alta afla ca stiu ce-i place Lui Dumnezeu intrucat El insusi a aratat ce-i place si ce nu si clar nu-i place sa schimbi realitatea! Dar ca sa discutam nestingheriti si nu aici pe site, uite iti las id-ul meu de mess: e_eax@yahoo.com , puteam discuta chiar si telfonic, discutia ar capata astfel cursivitate si promptitudine. Vad ca ai mari probleme de doctrina si credinta ta e in pom. Tu probabil revendici ,,adevarurile'' scornite de tine, dar aici nu e vorba de noi ci de ce zice biblia. O sa vezi ce soarta trista o sa ai tu mai incolo , pana una alta daca vrei sa dicutam cum trebuie ai id-ul meu, daca refuzi provocarea o sa inteleg ca iti lipsesc curajul, argumentele se vede ca iti lipsesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule, aveti simtul umorului !:))
      Challenge accepted ! Doar suntem niste "animale cugetatoare". Insa daca principala dumneavoastra miza e sa mantuiti o "biata muritoare atee" (fiindca probabil asa ma catalogati) de focurile Gheenei sau sa conturati o noua si hilara versiune a"intoarcerii fiului risipitor", va asigur ca va pierdeti vremea printre rataciti si e un mare pacat (stiti cate cruci ati putea bate, cate matanii si cate rugaciuni ati putea face in tot acest timp?).
      In fond ce urmariti? We can't tell Heaven from Hell.

      Ștergere
    2. Urmaresc sa discutam, vad ca nu indraznesti! Nu vreau sa te mantui intrucat eu nu pot face asta! Tu ai simtul umorului daca iti permiti sa vorbesti despre Isus si te declari atee! Discuta si tu despre lucruri pe care le crezi nu despre ce nu crezi! Ziceai ca te atrage zbuciumul lui sufletesc dar totusi nu crezi in iad, nu crezi in Dumnezeu! Biata de tine, ce te contrazici!

      Ștergere
    3. Am zis "challenge accepted".
      Articolul acesta face o exceptie, caci daca dati o raita prin celelalte veti vedea ca vorbesc doar despre lucruri in care cred. Cred ca purtam iadul si raiul in permanenta cu noi in timpul vietii, nu "dincolo".
      E adevarat, sunt dualista prin excelenta, un fel de oximoron uman, dar ma contrazic cu placere. Doar sovaielile noastre poarta semnul probitatii, iar cel ce nu stie a minti, nu cunoaste nici Adevarul.
      Nu sunt atee.

      Ștergere
  14. Ai scris in articolul tau ca tu crezi ca portile iadului si ale raiului ar fi alturate si identice, iar apoi zici ca nu crezi in iad demontandu-ti tu insusi vechile afirmatii! Tu si cumva ce crezi ? Eu zic ca nu! In capul tau e o adevarata vraiste! Se vede si din felul in care scri! Nu ai limpezime, directie si scop, amesteci lucrurile, am citit de curiozitate mai multe din articolele tale! In privinta muzicii insa pot sa zic ca avem gusturi oarecum comune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris in comentariul anterior ce cred despre iad si rai. Le vad ca pe 2 entitati pe care le purtam in noi in timpul vietii, n-am nervi sa le pot imagina materializate dupa moarte.Cred ca ipoteza raiului care este luminat de flacarile iadului poate fi infirmabila doar intr-o dimensiune dincolo de bine si rau.

      Nu m-am nascut pentru directii si scop. M-am nascut in zodia hazardului. Cat despre muzica, oscilez cu extaz intre titanii muzicii clasice si titanii rock-ului.

      Ștergere
    2. Adina draga, pentru mine esti si vei ramane Holy in ceea ce scrii ,caci pacatosi suntem toti.Am simtit nevoia sa-ti respir apropierea si sa-ti recitesc multe din postarile tale in care ficare cuvint are o profunzime aparte ,un mesaj care ma ajuta sa inteleg ca in aceasta lume desarta uneori orice aspiratie e o dezamagire si orice incercare de a spune adevarul e o palma.In acelasi timp iti apreciez cutezanta de a-ti apara dreptul de autor si de apara Adevarul .Adevarat este si cind ai scris ca Isus Hristos aduce uneori sabia acolo unde raul trebuie taiat. Eu cred fara sa judec pe nimeni ca focul a fost aprins de Tlaloc si de opacitatea masochista.M-ai ajutat sa inteleg ca propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, dar pentru noi care suntem pe calea mantuirii este puterea Lui Dumnezeu.
      Lia

      Ștergere
  15. Eu nu am primit nici o cerere dar cred ca id-ul e problema! Uite-l pe asta care e id-ul meu uzual si de baza, te rog sa-mi trimiti o cerere: ionelgugea

    RăspundețiȘtergere