luni, 7 octombrie 2013

TEMPESTOSO


                          "Voi ascultaţi de porcii voştri care există,
                                                 Eu mă supun zeilor mei care nu există ! “

                                                                                 (René Char)
                                       
                                     


           Oare n-a venit fericirea pentru noi ca o furtună ?
           Pentru tânărul de douăzeci de ani, chiar şi apusurile par să aibă reflexele aburii şi delicate ale zorilor ce întârzie să apară, faclele care-i însoţesc pe morţi sunt focurile de bucurie ale noilor sărbători, tânguirile clopotelor bigote sunt dangătele ce anunţă naşterea sufletelor.  Orice panglică ţi se pare un drapel, orice tunet îndepărtat - freamătul uriaş al unei revolte, orice explozie de petardă - vestea unei bătălii şi orice ploaie torenţială- un nou diluviu universal (dar ştim că o Arcă a lui Noe ne aşteaptă pe undeva). Condamnaţi la viaţă, ascultăm cu urechile ciulite murmurul vântului crezând că e sfârşitul lumii, iar darele roşii ale soarelui  care apune ne fac să întrezărim o emisferă de foc ce se întinde dincolo de munţi, unde viaţa e poate o exaltantă agitaţie de giganţi, iar cerul, în loc să fie de un azur creştinesc ca un albastru de Voroneţ, ia culoarea incendiului şi a Gheenei. Patronul nostru e Don Quijote şi numai de dragul lui suportăm realismul maladiv al lui Sancho Panza, deşi poate şi noi suntem tentaţi uneori să credem că morile de vânt sunt nişte uriaşi, dar refuzăm să ne ruşinăm de asta.
            În noi se află tot ce ştim despre paradis şi tot ce ne trebuie pentru infern: ni se pare că divinitatea este imperfectă atâta vreme cât nu i se poate opune nimic. Deci să-i răsturnăm pe regi de pe tronurile pământeşti, nici măcar morţii să nu se odihnească în pace sub florile şi minciunile din cimitire şi nici îngâmfatele celebrităţi de bronz  pe soclurile lor de piatră, ci vrem să ne eliberăm de toţi şi de toate, vrem să redevenim goi la suflet, aşa cum nevinovatul Adam era la trup. Platon șterge pantofii în lumea noastră, Voltaire e un simplu bodyguard, iar Toma d’Aquino e un biet portar. Oh, „Adevărul“, „căutarea adevărului" sunt chestii mult prea complicate; iar dacă omul se îndeletniceşte cu ele prea omeneşte - „el nu caută adevărul decât pentru a face binele” - pun pariu că nu va găsi nimic!! Visăm să plutim în plin eter, printre simulacrele aeriene ale lucrurilor. Vrem să aruncăm de pe noi ghetele religiei, jiletca filosofiei, izmenele prejudecătilor, cravatele înnodate ale idealurilor, pelerinele logicii, cămaşa moralei şi ne-am mulţumi să murim precum Moise, în faţa viilor din Pământul Făgăduinţei. "False să le declarăm pe toate acele adevăruri care nu dor, toate principiile care nu ne ard. Vorbele sa fie flăcări, iar fulgere să fie argumentele".
          Pământ nou şi ceruri noi. Decoruri pictate după împrejurări. Palate înălţate într-o singură noapte. Faţade lungi, numai lumină, cu mii de ferestre şi un stindard la fiecare dintre ele. Multe strigăte pe drum, nevoia de-a urca, de-a locui în munţi, de-a vedea oraşul la picioare, de-a putea să dispreţuieşti oamenii de la distanţă. Iar dacă după toate acestea, vom continua să credem că suntem într-adevăr nişte oameni sfârşiţi, va trebui cel puţin să admitem că nu mai suntem nimic pentru că am vrut să fim totul.


30 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Intampin dificultati foarte mari in meseria de a fi om ! Imi e suficient !:))

      Ștergere
  2. Da, vorbeşti de o majoritate a cărei pondere a fost mereu constantă. Oamenii Renaşterii ni se par mari pentru că doar amintirea oamenilor mari ai Renaşterii a ajuns până la noi. Despre Antichitate nu mai zic, nouă ni se pare compactă, dar, de fapt, e lungă cu draci şi densitatea de celebrităţi per secol nu e mai mare sau mai mică. În rest, lumea era plină de analfabeţi, superficiali, bigoţi şi retardaţi printre care Michelangelo şi da Vinci se împiedicau la tot pasul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Privind retrospectiv, tin sa-ti dau dreptate si citindu-ti comentariul, ma gandeam ca poate geniul Renasterii are un ecou rasunator asupra lumii contemporane tocmai datorita maiestriei si inspiratiei unor monstri sacri ca Michelangelo, Rafael, Bernini, Galileo de a se reuni in societati secrete precum Illuminati, care desi istoric vorbind nu mai exista, pun prinsoare ca acestea inca influenteaza lumea de azi in spatele unor organizatii ca "New World Order.." sau Francmasonerie. E un subiect delicat si prefer sa ma rezum la atat.

      Ștergere
    2. Ţin să te corectez un pic, Francmasoneria şi Illuminati apar abia în secolul al XVIII-lea, când Michelangelo şi ai lui erau de mult oale şi ulcele. Nu cred în chestiile astea conspiraţioniste, cu adunături care conduc din umbră lumea. Sunt două posibilităţi: Dacă sunt destul de inteligenţi încât să conducă lumea, sunt destul de inteligenţi încât să fie cu adevărat o organizaţie secretă. Ceea ce e fals, pentru că... ştim că există. A doua posibilitate presupune că, dacă un grup de oameni destul de inteligenţi încât să se constituie în societate secretă conduce lumea (caz în care masonii şi Illuminati sunt un fel de "front business"), lumea ar avea o direcţie coerentă. Ceea ce, din nou, e fals. Drept urmare nu pot decât să concluzionez că geniile sunt condamnate la izolare, atât în epoca lor cât şi în istorie. Oricât de rău ar durea :D

      Ștergere
    3. Da, in mod oficial, "Illuminati" a aparut in 1776 in plina stralucire a iluminismului, dupa cum bine ai mentionat tu, insa sunt documente care atesta aderenta unor artisti renascentisti precum cei mentionati anterior la organizatii "secrete"similare, ce sunt considerate chiar predecesoare ordinului in cauza. Intr-adevar geniile veritabile sunt condamnate la izolare, poate doar cu exceptia cazului in care sunt dispuse sa faca anumite compromisuri "per l'amore dell' arte".Si asta au facut toti cei care au rezistat veacurilor: un Bernini, un Michelangelo care, desi se zice ca ar fi fost "atei", au realizat la ordinul Vaticanului cea mai impresionanta arta religioasa. Ma rog, eu nu cred ca un artist poate fi cu adevarat ateu, poate doar "anti-religios".

      Ștergere
    4. Mi se pare că apartenenţa marilor artişti renascentişti la asemenea ordine secrete reprezintă invenţia propagandei religioase sau bisericeşti (a se face diferenţă între religia ca sentiment şi religia instituţionalizată). De ce spun asta? Tocmai pentru că oamenii în cauză au ieşit din paradigmele impuse pe filieră religioasă. Ştii că tronul lui Dumnezeu Tatăl din "Geneza" lui Michelangelo este o reprezentare fidelă a creierului uman? Mesajul lui este că Dumnezeu există doar în mintea noastră. Da, au pictat la comanda Vaticanului pentru că s-a întâmplat ca el să fie cel mai bun comanditar. Însă au putut muşca mâna care-i hrănea fără ca Biserica să-şi dea seama. Dacă erau atei e greu de presupus, mai ales având în vedere contextul epocii. Dar recunoaşterea existenţei unui creator nu e dependentă şi de adânca pupătură-n cur a respectivului. De aici şi asemănarea cu Marele Arhitect din ideologia masonică. Unde intră propaganda? În discursul legat de Renaşterea satanică ce punea omul în locul lui Dumnezeu.

      Ștergere
    5. Uite asa m-ai determinat sa reevaluez "Crearea lui Adam" :D. Sau poate ca maestrul Michelangelo a vrut totusi sa sugereze ca Dumnezeu este o inteligenta exceptionala, un creier capabil sa puna in miscare intregile legi universale ? Arta renascentista (si nu numai) e doldora de astfel de "aluzii" , incifrari si codificari. Ceea ce spuneai vis-a-vis de Raportul dintre aceste minti geniale si Biserica Catolica mi-a amintit de atitudinea lui Goya fata de monarhia spaniola.Intr-un portret al Curtii Regale, artistul expune mediocritatea si vanitatea personajelor portretizate, ceea ce il determina pe Hemingway sa afirme: "Pe fiecare din aceste chipuri Goya a imprimat disprețul pe care îl nutrește pentru ei. Trebuie să fii geniu pentru a-l putea convinge de contrariu pe rege, prea prost de altfel pentru a observa că pictorul curții îl condamnă în ochii întregii lumi". Ma indoiesc ca Vaticanul a "mirosit" ceva atunci, de-asta maestrii si-au si permis sa nu-si comprimita total arta. Daca n-ar fi prostii, desteptii ar muri de foame.

      Ștergere
    6. M-am gândit şi la argumentul tău, dar, dacă te uiţi cu atenţie la scenă, observi, în primul rând, că Adam deja e ridicat înainte de a fi atins, iar Tătucul mai are oleacă şi cade de pe îngeraşi. De-aici rezultă faptul că Atotputernicul de fapt face un efort foarte mar,e în timp ce, pentru om, mişcarea e aproape naturală, ca şi când s-ar întinde după un somn bun. Concluzionez că scena ar trebui să se cheme "Facerea Domnului" de către om, nu "Facerea omului" de către Domn.
      Păi da, nici n-am zis că s-ar fi prins ăia de la Vatican de ceva putred. Iar dacă au mirosit vreodată, deja era prea târziu să facă ceva. Ar rămâne Biserica fără fraieri dacă ar pune şpaclul pe frescele subversive. De regulă, marii artişti nu sunt admiratori prea mari ai autorităţii, sunt spirite libere care tolerează factorii de putere pentru că n-au de ales. În schimb, mai înfig câte un şpiţ discret în fundul reprezentanţilor cu fiecare ocazie, nu ca să se simtă regii boot-fucked, ci ca să se simtă ei împliniţi sau, poate, curaţi pe conştiinţă.

      Ștergere
    7. Oare?Sau poate Capela Sixtina nu arata ca Dumnezeu il inzestreaza pe Adam cu inteligenta, ci ca inteligenta umana, observatia si organul care le face posibile, sunt conduse direct de catre Dumnezeu, fara ajutorul Bisericii. Se pare ca abia atunci cand papa Paul al IV-lea a incercat sa interpreteze scena "Judecatii de Apoi" , pictata la 20 de ani de la terminarea tavanului Capelei Sixtine, a considerat-o defaimatoare la adresa Bisericii Catolice, fiindca Iisus si cei din jurul lui erau pictati stand in dialog direct cu Dumnezeu, fara sa mai aiba nevoie de ajutorul Bisericii.Ce-a urmat dupa nu e greu de ghicit: Michelangelo a fost condamnat, pensia i-a fost taiata si a fost somat sa picteze doar frunze de smochini peste nudurile din fresca.

      Ștergere
  3. doar oameni diferiti pot schimba ceva, pentru ca doar ei au capacitatea sa gandeasca dupa limitele impuse de societate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa gandeasca sau sa nu gandeasca dupa limitele impuse de societate?A fi sau a nu fi diferit? Aceasta-i intrebarea.Mi-ar fi placut totusi sa traiesc intr-o lume in care marile realizari ale Spiritului sa se implineasca dincolo de aceste elemente antropologice si fiecare om, indiferent de plamada sa interioara si de conditiile sociale, sa aiba "taria fireasca" de a schimba ceva. Pacat ca inteligenta e folosita adesea in scopuri rele: pesemne ca de intelepciune si umanitate avem noi nevoie, nu de inteligenta.

      Ștergere
    2. nu, nu este vorba doar de inteligenta, ci si de emotii, sentimente, cate d e slabi sau cat de sinceri suntem cu ele, astfel incat rezultatul sa fie o minte deschisa sau nu

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. Fiecare gand egoist ascunde in sine germenul unui esec, de aici toata pleiada de (re)sentimente contrare intelepciunii si umanitatii. Mai e prea mult pana "departe". Ce e de facut pentru a atinge acea noblete elementara sau acea tarie spontana a sinceritatii de care vorbeai?

      Ștergere
  4. Si pe mine m-a frapat de cum l-am citit prima oara.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-o camera pustie,
    Cu un pix si o foaie de hartie,
    Cu capul plin de tot si toate,
    Pun asez nestinse fapte.

    Durerose amintiri,
    Dureroase trairi,
    Unii spun ca dragostea e oarba,
    Dar eu cred ca ei orbesc.

    Si sti cum e,in loc de explicatii,
    Mai bine imi lasi un eseu,
    Ca sigur ai de spus ce vad altii...
    Si o sa citesc cand n-o sa mai fiu eu.

    Caci totul se stinge sub apus,
    E un final sau un inceput mai bine spus,
    Caci totul transcede,
    Desi nimeni nu vede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumosi sunt oamenii pe care nu-i cunoastem ! Ce tragica devine iubirea atunci cand te apropii prea mult de ea ! Ce dureros e cuvantul care spune adevarul !

      Ștergere
  6. Sa sti ca fara sa lecturezi n-ai sa gasesti nimic, nu-ti mai explica singura inexplicabilul si nu te mai lasa manipualata de oricine, citeste, cerceteaza religia si credinta si vei afla adevarul. In Biblie scrie: ”Bate si ti se va deschide”, avand in vedere ca Biblia e cartea de capatai a intregii literaturi universale si s-a demonstrat asta peste tot in lume. Religia cuprinde alpha si omega, de la alpha pana la omega totul e cuprins de religie, doar cerceteaza, se vede ca nu vrei sau ceva te impiedica... daca vrei sa simti si sa vezi cu sufletul tau neaparat fa ce-ti spun mai jos cu strictete.

    1. Iti cumperi o carte de rugaciuni rosie cu scris auriu pe ea cu cruce, costa 10-15 lei, are cca 350 de pagini. ( Nu trebuie sa citesti foarte mult din ea, si e format mic ! )( daca ai si mai bine, citesti direct d-acolo )

    2. Te pui la marginea patului seara si citesti prima data Rugaciunile Incepatoare ( 2 pagini mici ) si apoi Rugaciunile de seara ( 19-20 pagini mici ).

    3. Atunci cand citesti citeste cu atentie, ai grija sa nu-ti fuga gandul de la rugaciune, iar ultimele 3 pagini daca nu toata Rugaciunea sa o citesti cu voce tare si cu incredere in Dumnezeu, ai sa simti atunci, dar cu incredere si dorinta. ( vezi sa nu te gandesti la nimic altceva decat la textul rugaciunii, daca nu faci asta nu vei simtii nimic )

    4. Duminica mergi la biserica macar de la 9 pana la 11, cat e Sfanta Liturghie. Si roaga-te, nu te uita la oameni, doar in mintea ta.

    5. Tine posturile, cel putin Miercuri si Vineri.

    Acestea fiind spuse, daca faci intocmai ce ti-am zis, simtii, dar eu spun ca da ! Dumnezeu sa va ajute si sa va dea dragoste si pace-n suflete !

    P.S. Stiu ca prietenul nostru ateu sigur se va baga sa-mi zica ceva, deci ii zic de pe acum atat, sunt 20.000 de atei declarati in Romania + cei nedeclarati sa zic 100.000, din 20.000.000 de romani, cca 120.000 sunt atei, ma intreb oare, la nivel statistic, sunt pe calea gresita 19,880,000 milioane de oameni sau astia 120.000 ? Sa fim seriosi, trebuie sa ai abecedarul citit sa-ti dai seama ca majoritatea are dreptate si punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi scuzati greselile, realmente sunt obosit si nu am timp sa corectez.

      Ștergere
    2. Ai intuit bine, nu scapi de zicerile mele de ateu băgăcios. Şi, ca să fiu fair-play, răspund şi eu la oboseală. Ai adus în discuţie nişte statistici interesante pe care nu le contest. În schimb, vin şi eu cu alta. La nivel mondial, există maxim 300.000.000 de creştini ortodocşi. Ăştia, şi ei, pe căprării, unii pe stil vechi, alţii pe stil nou, majoritatea de complezenţă. Rezultă, conform propriului tău raţionament, că 6.700.000.000 de oameni (da, 6,7 miliarde de oameni) greşesc. Şi ţin să te contrazic şi cu privire la faptul că majoritatea are dreptate. Majoritatea are doar putere, nu şi dreptate. Până nu demult, majoritatea credea că Pământul este plat. A trebuit să vină un nene, Magellan, cu corabia lui, să dispară de acasă, să fie mâncat de canibali şi echipajul său să se întoarcă, pentru ca acea majoritate să se convingă că Pământul e, de fapt, rotund. Majoritatea asta despre care vorbeşti tu nici măcar nu a citit Biblia sau cărticelele de rugăciune cărora le faci tu reclamă. Sunt creştini pentru că aşa e tradiţia. Dacă creştinismul ar fi universal, cum se declară, n-ar fi atât de limitat la un spaţiu geografic restrâns. S-ar fi dezvoltat, spontan, în condiţii de izolare, în toată lumea. Columb ar fi găsit azteci catolici, bucuroşi să ardă pe rug cine ştie ce eretic, în America. În schimb, realitatea stă altfel, iar căile de difuziune ale religiei creştine, pornind din Iudeea, sunt destul de bine cunoscute.

      Cât despre cercetarea credinţei versus cercetarea pe căi raţionale, ăsta ar fi un dialog al surzilor. Problema este că a ta credinţă porneşte de la premise de neobservat, din interiorul unor fiinţe umane "alese" (viziuni, vise, halucinaţii), iar ştiinţa raţională pleacă de la observaţii concrete. Toată lumea se poate pune de acord asupra faptului că din brad nu cad frunze toamna, în schimb dacă Arsenie Boca deschidea zăvoare cu puterea minţii nu a văzut nimeni, sunt doar speculaţii de neverificat şi de nerepetat. Aşa că nu poţi convinge un om raţional de treburile astea.

      Ca să ajungem la un numitor comun. A încerca să-mi arăţi mie, ateu, că există un zeu suprem şi că se întâmplă ca fix ortodocşii să-l cunoască pe ăla adevărat e ca şi când ai încerca să mă faci pe mine să simt iubirea pe care o simţi tu pentru nevasta sau prietena ta, în caz că ai. Ceea ce nu se poate, e o experienţă personală. Tu ai un sentiment inexplicabil. Zici că e de la Dumnezeu. Eu zic că vine din mine însumi. Nu există argumente în niciun sens. Dacă există acolo sus un zeu, în schimb, pe care-l interesează dacă ai crezut sau nu că există... ghici ce? Iar are ateul 1-0 (nu mă refer la mine, personal), pentru că un ateu care: nu minte, nu fură, nu fute pe-alături etc. este "drept" şi "bun" fără teama de pedeapsă şi fără să o facă din supunere faţă de o autoritate. Pe când creştinul n-o face din proprie iniţiativă. M-ar ucide în chinuri dacă n-ar scrie la Biblie "să nu ucizi". E un suflet slab, deci.

      Şi ca să închei, că mi se răceşte cafeaua: A cerceta nu înseamnă a porni de la o singură sursă. Înseamnă a lua în considerare toate sursele, a le supune criticii şi a trage concluzia care se argumentează cel mai bine. Ceea ce propui tu e dogmă, nu cercetare.

      Ștergere
    3. Incep cu incheierea ta. Daca omul trebuie sa incerce detoate, tu de ce nu tragi la vena heroina o data sa vezi starile, poate e de bine?! ( cu sarcasmul de rigoare, sa nu faci asta... )

      Mi-ai zis, crestinii ortodocsi ca-s 300.000.000, ma bucur ca ai specificat cum trebuie, dar in toata deriva asta ai uitat sa pui Catolici, Sectanti, Baptisti, Adventisti etc. Sunt crestini, care au luat-o pe alte cai, dar totusi crestini, eu nu impun ortodoxismul, dar cea mai apropiata de misticism este Biserica Ortodoxa. Dar totusi, eu ma luam de ateism, nu de celalalte religii, nu uita asta. Asadar ateism-ul este un curent raspandit, dar nu inghite globul cum ai vrut tu sa scoti in evidenta si anume cand ai spus ca 6.7 miliarde de oameni, 6,7 mld aia nu sunt atei, au alte confesiuni, acuma sa fim seriosi, tu ai vrut sa ma pui in fata faptului implinit, cum ca 300 milioane sunt ortodocsi impotriva tuturor, ei nu-i chiar asa, nu abuza de necunostintele altora, nu-mi place un lucru, incerci sa iei prin invaluire, nu dai toate datele problemei. Cand vei da toate datele problemei si vei fi clar si concis, nu ambigu, atunci nu vom mai avea un dialog al surzilor, nu mai relativiza totul in favoarea ta, nu faci decat sa amani inevitabilul.

      Si cu stiinta, daca tot m-ai starnit iti raspund, daca nu-i cadea maru-n cap lui Newton ramanea un om de rand, dar ce deducem, el a fost inspirat, nu a creat din pura inteligenta, a fost inspirat, ca daca nu maxim descoperea o masina de gadilat ceva sa ma faca sa rad uneori cand oamenii zic tampenii.

      Aaaa, inca ceva, Biblia, daca n-ar fi existat, iti garantez ca in momentul de fata nu stiai nici tu nici eu sa scriem, pentru ca toata civilizatia ar involua cu minim 1000-1500 de ani. Deci te rog, eu ti-am dat totul foarte clar si concis, te rog fi si tu la fel de clar si nu mai incerca sa relativizezi.

      Ca o concluzie, mi-am racit gura sa-ti explic, dar cand vei trai in alta parte decat Romania si eu la fel, abia atunci voi da mai multa atentie intregului glob, Romania e casa noastra, deci sa ne rezumam la ea, ca nu stau sa cercetez intreg globul, nu sunt geograf.

      Doamne ajuta, iartati-ma, Dumnezeu sa va ierte !

      Ștergere
    4. Sa adaug inca ceva, daca tot esti ateu precum zici, de ce blogul tau cuprinde lucruri precum somnul ratiunii sau satanism ? Sa fim seriosi, esti la un nivel slab, incerci sa zici ca esti ateu, dar sub masca asta incerci sa faci rau, somnul ratiunii naste monstrii... normal ca tu zici ca nu exista nimic, ca omul daca l-ar vedea pe al rau ar fugii disperat la mantuire, dar tie iti convine sa ti oamenii ceva gen, nu credeti in nimic, ca asa nestiind de existenta celui rau asa nu se mai feresc, esti un pui sor de rau asa din cate vad eu, nu esti si n-ai sa fi tata lor niciodata, pentru ca cel mai mare drac zice asa: Fa bine, crede in Dumnezeu, crede ca exista Diavol, fa milostenie, fa ascultare, mergi la Biserica... dar totusi.... NU ASTAZI. Tu nu prea te afli in categoria asta, tu esti inca la nivelul ala mai mic unde te chinui sa convingi oamenii prin relativizare si prin fenomenul stiintific ca nu exista forte supra naturale.

      Eu in toata ratiunea mea sper ca te vei indrepta, imi doresc asta tare mult pentru tine, pentru mine esti o oaie ratacita a Domnului, sti si tu ca nu vrei asta, te-ai simti mai impacat cu tine daca te-ai intoarce la credinta, voi ateii sunteti iubiti de Dumnezeu mai mult decat ma va iubii pe mine Dumnezeu vreodata atunci cand va intoarceti... eu stau sub acoperamantul Lui, dar voi, singuri si batuti de ploaie... va primeste Domnul si va da toate cele trebuincioase, incat prin comparatie, poate pentru mine e rutina, dar pentru voi ar fi paradis...

      Ștergere
    5. Catolicismul Si ortodoxismul chiar si anglecanismul sunt confesiuni formate din motive politice.
      Ortodoxismul a fost prezent mai mult in partea europei care era ocupata sa reziste dominatiilor (ex. turci) + in tari nu tocmai puternice economice
      Catolicismul a avut parte de tari bine dezvoltate, lasand timpul modernizari acestuia
      pe langa aceste deosebiri istorice, mai exista o diferenta importanta la nivelul filozofiei religioase
      Ordoxismul "Ritualul este parte a credintei"
      Catolicismul "Ritualul nu este important, ci esenta
      mai debgraba o diferenta intre vechi si nou, sau cel putin asa vad eu"

      Ștergere
    6. 1. Nu sunt o oaie. Poate tu te simţi, eu mă consider om.
      2. Pune mâna pe o carte de gramatică. Scrii execrabil.
      3. Dacă tu scrii despre Făt-Frumos, înseamnă că şi crezi în existenţa lui? Crezi că vreau să-mi fac enoriaşi? Nu te pune nimeni să mă citeşti, nu îţi îndes nimic pe gâd. Nici religie, nici ateism. Eu fac raţionamente, tu plagiezi povestioare de adormit copiii.
      4. Citeşte şi nişte istorie după ce termini cu gramatica aia. Scrierea este mult mai veche decât Biblia şi apare nu doar în spaţiul Orientului Mijlociu, ci şi în China, Korea sau America Centrală, în varii forme. Dar nu ai de unde să ştii asta pentru că ai creierul prea adânc îndesat între paginile străvezii ale unei cărţi negre care... aduce lumină!
      5. Da, omenirea ar fi involuat 1500 de ani dacă n-ar fi venit Biblia să reia nişte precepte morale asiro-babiloniene şi iudaice şi dacă n-ar fi venit Biserica să spună că "dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră". Spune-mi despre cum a avansat umanitatea între edictul de la Mediolanum şi Revoluţia Franceză, comparativ cu rata progresului dinaintea inventării creştinismului şi cu rata progresului de astăzi. Iartă-mă că fac propoziţii lungi, greu de înţeles pentru un personaj ca tine, care gândeşte dogmatic, în versete, ca un calculator în 0 şi 1.
      6. Creştinismul nu este opozabil doar ateismului, ci şi celorlalte religii abrahamice. Nu mai vorbesc de cultele "păgâne", cu care creştinii sunt deosebit de toleranţi. De exemplu, domnia ta te rogi unei entităţi care chiar crezi că are puteri să mă facă pe mine creştin. Ghici ce? Dumnezeul tău mi-a dat mie liberul arbitru, deci nu mă fac creştin decât dacă mă conving eu singur că Biblia şi Biserica au dreptate. Aşa că mai bine roagă-te pentru bieţii oameni care mor de foame prin Africa. Sau, stai, ei nu sunt ortodocşi, merită să moară în chinuri, nu? Că pe ei Doamne Doamne nu-i iubeşte ca pe tine. Bun. Drept urmare, cine nu e ortodox nu are ce căuta în raiul vostru cu sfinţi ucigaşi, legionari şi popi care abia încap pe uşă de graşi ce sunt. Cine crede în Brahma, nu crede în YHVH sau Dumnezeu. Deci cu ce ţi-e ţie diferit? Eu sunt cu un zeu mai ateu ca tin. Şi, dacă după ce murim, dăm de Huitzilopochtli acolo sus, am belit-o amândoi. Aşa că lasă-mă în ateismul meu ovin şi fals, să-mi citesc biblioteca şi tu odihneşte-te limitat la manuscrisele unor iudei din Epoca Bronzului şi din La Tene.

      Şi iartă-mă că behăi cuvinte prea complicate pentru tine, dar noi, oile, când ne rătăcim, începem a învăţa graiul păsărilor, al şerpilor, al frunzelor şi, proaste cum suntem, le cam încurcăm între ele. Să ai o viaţă frumoasă şi, pentru prima şi ultima oară, te rog să nu mai faci vreo referire la mine sau la credinţa mea, pentru că nici eu nu intru la tine în biserică nici cu portretul lui Darwin, nici cu vreo capră pe care să i-o sacrific lui Satana.

      Ștergere
  7. Nu am succesul tau pe blog si sincer nici nu mi-l doresc,nu te invidiez,ci sunt doar fericit pentru tine si o sa-ti justific si de ce.
    Postarile mele sunt in special pentru iubita mea,dar mai apoi si pentru un grup foarte restrans de persoane care ma inteleg si se transced in starea mea de spirit atunci cand citesc cea ce scriu.Oameni care traiesc ca mine si care au tras nu doar crucea lor in spate,ci si crucile altora care cu nesimtzire le-au aruncat in spatele nostru.Te felicit din suflet pentru ca scrii pentru o lume intreaga,spre rusinea mea ca scriu doar pentru cei ca mine.Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. „There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.”
      Nu trebuie sa scrii , ci sa vezi. Scrisul este doar o consecinta. Iar tu stii sa vezi. In versurile tale se poate oglindi intreaga lume, versurile tale sunt intreaga lume. Asterni pe hartie ceea ce citesti in sufletele noastre, ale tuturor ! Felicitari si tie pentru tot ceea ce esti si pentru tot ceea ce faci ! Felicitari pentru ceea ce iubesti, fiindca suntem ceea ce iubim !

      Ștergere